تبادل
لینک هوشمند
برای تبادل
لینک ابتدا ما
را با عنوان
تکاب خبر و آدرس
tekab.LXB.ir
لینک
نمایید سپس
مشخصات لینک
خود را در زیر
نوشته . در صورت
وجود لینک ما در
سایت شما
لینکتان به طور
خودکار در سایت
ما قرار میگیرد.
ایگاه خبری - تحلیلی تخت نیوز:رئیس جمعیت هلالاحمر تکاب گفت: بر اثر بارش شدید برف و باران در شهرستان تکاب و نامساعد بودن هوا، 60 خودرو سواری در برف و کولاک گرفتار شده بودند که توسط نیروهای امداد و نجات رهاسازی شدند.
جعفر سعیدی اظهار داشت: در پی اطلاع مردم مبنی بر گرفتار شدن 52 خودروی سواری و پنج دستگاه تریلی در محور تکاب به مائینبلاغ رسیدگی به موضوع در جریان کار نیروهای امدادی قرار گرفت. وی افزود: بلافاصله پس از اطلاع از این حادثه، نیروهای امدادی جمعیت هلالاحمر به محل حادثه اعزام و نسبت به امدادرسانی و رهاسازی خودروها اقدام کردند. رئیس جمعیت هلالاحمر تکاب تصریح کرد: نیروهای امداد و نجات جمعیت هلالاحمر با خودروهای سنگین و ست نجات در کمترین زمان ممکن در محل حضور و نسبت به امدادرسانی اقدام کردند. سعیدی بیان داشت: براثر بارش شدید برف و باران در شهرستان تکاب و نامساعد بودن هوا، 60 خودروی سواری در برف و کولاک گرفتار شده بودند که توسط نیروهای امداد و نجات رهاسازی شدند. وی با بیان محل دقیق وقوع این حادثه اظهار داشت: این خودروها در محور شاهیندژ به تکاب در 10 کیلومتری پایگاه مائینبلاغ در حرکت بودند که با بارش شدید برف غافلگیر شدند.
تخت سلیمان از مهمترین جاذبههای گردشگری در این شهر است که در میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاست؛ همچنین مُهر موبد موبدان منقوش اساطیر کهن و بیشتر در ستایش آب و آتش است، در تخت سلیمان کشف شدهاست.
بدون تردید مدیران موفق نقش قابل توجهی در تحول و توسعه کشور ایفا میکنند.در میان مدیران رشتههای مختلف و حوزههای متنوع صنعتی، کشاورزی، اقتصادی، خدماتی و اجتماعی، مدیران واحدها و مراکز آموزشی و پژوهشی مهمترین نقش و خطیرترین رسالت را بر عهده دارند.
اگر از شاخصهای موفقیت یک مدیر در واحدهای صنعتی، کشاورزی و اقتصادی، بالا بودن میزان تولید و کیفیت و مرغوبیت محسوس کالاها در عرضه به بازار است، به یقین صرف فراوانی عده فارغالتحصیلان واحدها و مراکز آموزشی و نمرات بالای قبولی نمیتواند شاخصی قابل ملاحظه در امر مدیریت آموزشی و رهبری مراکز علمی و پژوهشی باشد.چرا که اساسا هدف غایی فرایند تعلیم و تربیت در نظام آموزشی کشور، باید پرورش تفکر علمی و منطقی، تولید علم و شکوفایی خلاقیتها و نوآوریها و به دست گرفتن سر رشته علوم و فنون برتر و نیل به فلاح و رستگاری باشد.لذا در این معنا مدیری میتواند موفق باشد که به رغم برخی نارساییهای آموزشی و مشکلات منابع درسی و یا کاستی و نقصان در امکانات آزمایشگاهی، زمینه رشد و شکوفایی جوانههای خلاقیت را در شخصیت دانشآموزان و دانشپژوهان حوزه مسؤولیت خود فراهم نماید.و الحق که ارزیابی این امر مهم و قضاوت درباره آن کاری است بسیار دشوار، اما لازم و ضروری.
مدیر موفق در واحدهای آموزشی کسی است که شناخت و باور عمیق نسبت به هدفهای تعلیم و تربیت، روشهای پرورش تفکر خلاق و تولید اندیشه برتر و هدایت اخلاقی و معنوی متعلمان داشته باشد، و در این زمینه با معلمان و استادان به شور و رایزنی بنشیند.
مدیر موفق در مدارس و مراکز آموزشی کسی است که بیشترین ارتباط و تبادل فکر و اندیشه را با معلمان و مربیان، به عنوان اصلیترین عوامل مؤثر در تولید اندیشه و تقویت تفکر خلاق و تربیت اخلاقی و متبلور نمودن رفتارهای دینی در شخصیت فراگیران داشته باشد.
مدیر موفق کسی است که از همه امکانات فکری و معنوی و تمهیدات آموزشی و پرورشی حوزه مسؤولیت خود برای متحقق ساختن اهداف و برنامههای متعالی خویش بهره گیرد.
مدیر موفق کسی است که محکمترین حلقه پیوند و مؤثرترین عامل ارتباط متقابل، مؤثر و مفید میان معلمان و اولیای شاگردان خود باشد.
مدیر موفق کسی است که با نیازهای اساسی و ویژگیهای شناختی و روانی و اجتماعی شاگردانش آشنایی کافی داشته باشد و در تنظیم برنامههای کاربردی و اجرایی خود آن را مد نظر قرار دهد.
مدیر موفق کسی است که بیشترین و بهترین اوقات خود را صرف ارتباط و رایزنی با معلمان و مربیان واحد آموزشی خود نموده، به طور مستقیم و غیر مستقیم هدایت کلی برنامهها و نظارت بر حسن اجرای آن را به شایستگی عهدهدار باشد.
مدیر موفق کسی است که بتواند بالاترینجایگاه را از نظر محبوبیت شخصیتی و مقبولیت رفتاری در میان همکاران خود احراز نماید.
مدیر موفق کسی است که بتواند در همکاران و شاکردان واحد آموزشی خود نگرشی مثبت و خوشایند نسبت به محیط آموزشی و انگیزهای غنی و قوی برای تلاش موفقیت آمیز ایجاد کند.
مدیر موفق کسی است که اولیای شاگردان خود را نسبت به هدفها، برنامهها و روشهای آموزشی و تربیتی واحد آموزشی تحت مدیریت خود به خوبی توجیه کند و ضمن همراه کردن آنان با همکاران خود، از امکانات بالقوه و بالفعل ایشان در جهت تحقیق اهداف متعالی واحد آموزشی، به شیوهای مطلوب و با مشارکت اصولی، ضروری، متناسب و برنامهریزی شده بهره گیرد.
مدیر موفق کسی است که همیشه با چهرهای گشاده با همکاران و شاگردان خود ارتباط داشته باشد و با تندی و عصبانیت بیگانه باشد. مدیر موفق کسی است که با اذعان به فطری بودن تأیید پذیری و تشویق پذیری انسانها، در هر ارتباط و در هر گفت و شنودی، با برجسته جلوه دادن نقاط قوت و ویژگیهای مطلوب همکاران و شاگردان، سخن خود را با تکریم شخصیت و تشویق قابلیتهای در خور تحسین ایشان آغاز نماید.
مدیر موفق کسی است که بتواند همواره روحیه نشاط و سرزندگی و تلاش خستگی ناپذیر را در فضای محیط آموزشی خود ایجاد کند، چرا که مدرسه شاد، مدرسه همیشه موفق است.
مدیر موفق کسی است که در محیط آموزشی او خبری از تنبیه و تحقیر، پرخاش و پرخاشگری نیست، و هر چه هست، تکریم و تشویق و تلاش است.
مدیر موفق کسی است که در ارتباطات بین فردی بیشترین ارزش را برای ویژگیهای شخصیتی و تلاش فردی قائل است و نه صرف حاصل کار.برای این مدیر صاحب کارنامه مهم است، نه خودکارنامه.مدیر موفق میداند که خلاقیت و نوآوری برایند هوشمندی، آرامش روان، قدرت کنجکاوی و تخیل، انعطاف پذیری، بیتکلیفی، نشاط و انگیزه تلاش، مطلوب اندیشی، احساس مذهبی و... است.چنین مدیری در عین توجه به قدرت ذهنی و پیشرفت تحصیلی شاگردان، توجه معلمان بصیر خود را به پرورش و تقویت خصیصههای مطلوب شخصیتی ایشان که بستر رویش جوانههای خلاقیت است، جلب مینماید.
مدیر موفق، ضمن احراز صلاحیتهای علمی و تخصصی و برخورداری از بصیرت و بینش و باروری که لازمه کار در محیط آموزشی است، حسن تدبیر که لازمه کار در محیط آموزشی است، حسن تدبیر و تعهد، توکل، خوشرویی، اخلاص و شجاعت، دارای شخصیتی عطوف و مهربان و استوار و با صلابت است.
و مدیر موفق، با خلقیات و احساسات همکاران مأنوس بوده، از بیشترین و مؤثرترین اقتدار مدیریتی برخوردار است.
روستای حسن آباد با رودخانه زیبا ، بهار پرشکوفه، پاییز و زمستان رویایی وتابستان پرطراوت وتنوع محصولات سردسیری با جمعیت 1700 نفری در 25 کیلومتری شهرستان تکاب و در 20 کیلومتری تخت سلیمان واقع شده است. و از شمال به روستای شیرمرد، شرق کوه قرمز(به زبان محلی: کیوه سوور)،غرب روستاهای نبی کندی - قزقاپان و کوه بنن و از جنوب به روستای امین آباد ختم می شود.
وضعیت اقتصادی:
شغل اصلی مردم روستای حسن آباد کشاورزی،دامداری و زنبور داری است. و تعدادی از جوانان نیز در شهر های مختلف کشور مشغول به کار هستند و تعدادی به دلیل نبودن شغل و مشکلات دیگری از جمله سرپرست بودن خانواده بی کار بوده و به سختی خانواده را اداره می کنند. روستای حسن آباد داری 2 رودخانه بوده که در ماه های اول سال پر آب بوده و در ماه های مرداد و شهریور به دلیل استفاده های کشاورزی کم آب شده و تا حد خشک شدن رفته. رودخانه ای به اسم ساروق که از طرف تخت سلیمان و روستای شیرمرد سرازیر و از روستای حسن آباد رد شده و به طرف روستای امین آباد در حرکت بوده، رودخانه ی دیگری به اسم قزقاپان که از طرف روستای قزقاپان سرازیر شده از وسط روستا رد شده و روستا رو به دو بخش(به زبان محلی: ئهم وهرو ئهو وهر) تقسیم کرده و در نهایت به رودخانه ی ساروق ریخته می شود. رودخانه ی قزقاپان از دره های مرتفعی می گذرد که منظره های خیلی دیدنی همچن آبشارهای کوچک،برکه های کوچک و ... رو به جا می گذارد.
بخش اصلی آب رودخانه ی قزقاپان برای آبیاری باغ های روستا به اسم محلی راستی باغ استفاده می شود و قرار شده سدی در سال های آینده روی این رودخانه برای آبیاری باغ ها و مزارع بسته شود و از هدر رفتن آب این رودخانه جلوگیری شود.
روستای حسن آباد از لحاظ کشاورزی و باغداری در شهرستان تکاب معروف است و یکی از تامین کنندگان برتر سیب در شهرستان بوده که درآمد اصلی مردم از همین باغ ها تامین می شود.میوه های اصلی این باغ ها شامل:سیب قرمز،سفید سفید،سیب زودرس - گلابی-گوجه سبز - گیلاس - زردآلو است.
روستای حسن آباد به همت شورای اسلامی و دهیاری محترم در سال های اخیر خیلی پیشرفت کرده است،که می توان راه اندازی تلفن ثابت در سال 84 - راه اندازی شبکه های سیما و افزایش شبکه های آن در سال 79 - راه اندازی بیمارستان بزرگ در سال 86 - 2 باب نانوایی ماشینی پخت نان - 1 باب خانه بهداشت - راه اندازی دکل ایرانسل در سال 88 - تصویض لوله کشی روستا و افزایش آب در سال های 86 و 87 - قرار گرفتن سه مدرسه ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان در روستا - راه اندازی طرح هادی و خیابان کشی در اواخر سال 88 و ادامه در سال 89 - راه اندازی مرکز جمع آوری شیر در سال 86 - قرار گرفتن 2 مهد کودک در دو طرف روستا - قرار داشتن دو مسجد بزرگ در دو طرف روستا - قرار گرفتن پایگاه مقاومت بسیج - قرار گرفتن شرکت تعاونی روستایی و همچنین دهیاری را نام برد. شورای محترم اسلامی را آقایان : محمد امین امین زاده - محمد زاهد فرزین پور - محمد باسامی - عطاء کریمی و یحیی گلی تشکیل می هند و دهیاری محترم روستا به عهده ی آقای محی الدین عنایتی است که سالهای زیادی برای پیشرفت روستا زحمت کشیده و می کشند و جا دارد همین جا ازشون تقدیر و تشکر کنیم و برای پیشرفت آنها و روستا دعا کنیم.
آداب و رسوم
آداب و رسوم مردم روستا بعد سال های زیادی هنوز چندان دست نخورده مانده است. آداب و رسوم های مردم روستا شامل :برگزاری عید های سالیانه در روستا و در کنار هم - شب نشینی های گروهی در فصل زمستان - تیله بازی (به زبان محلی : میتان) جوانان و پیر مردان روی پشت بام ها - فوتبال بین نوجوانان - چهار شنبه سوری - برگزاری عید نوروز و رفتن پشت بام های مردم و عیدی گرفتن (به زبان محلی: شال دا کشانن) - تعریف حکایت مادر بزرگها و پدر بزرگها در پای کرسی است.
روستای حسن آباد را می توان مرکز برگزاری 13 به در در شهرستان تکاب نام برد. وجود فضاهای سرسبز و زمین های هموار در اطراف روستا باعث شده که در روزهای جمعه و به خصوص روز 13 به در تعداد زیادی مسافر و گردشگر به این روستا آمده و روز خوشی را به سر ببرند. هر ساله مراسم 13 به در در روستا با شور و شوق خاصی برگزار می شود و مردمان زیادی از شهر های اطراف به این روستا آمده و 13 به در را در این روستا به سر می برند.
زن های روستا هم پای مردان در کارهای کشاورزی و دامداری فعالیت می کنند و از صنایع دستی زنان روستا می توان قالی،طناب های محلی که از پشم گوسفند و بز درست می شود و همچنین خیاطی و گلدوزی را نام برد.
مراسم و آیین دیگر در حسن آباد:
ساعت را از روی سایه در گذشته تشخیص می دادند. غذا را به طور دسته جمعی دور یک سینی می خورند.
رسم ((شال اندازی)) نیز مرسوم بوده که جوان ها شبانه به خانه همسایه و فامیل رفته واز پشت بام شالی به داخل خانه می انداختند و در گوشه ای مخفی شده و منتظر می ماندند تا افراد خانه پس از یافتن دستمال مقداری شیرینی یا تخم مرغ پخته و یا پول در آن قرار داده و صدا میزد سپس فرد آن را بر می داشت و به عنوان تشکر از خدا برای پسران و دخترانشان همواه زندگی سعادتمندی می خواست.
بازی و سرگرمی مردم روستا:
مردم حسن آباد از نظر اخلاقی بسیار خونگرم ومهمان نواز و با محبت و شاد می باشند و در هنگام گرفتاری نیز به کمک بقیه شتافته و یکدیگر رایاری می رسانند. در کارهای محکم و جدی در زمان بیکاری نیز شوخ و شاد می باشند. در گذشته که وسایل سرگرمی نبود مردم در روزهای بیکاری به خصوص زمستان که کار کشاورزی کم بود روزهای آفتابی در کوچه های ده جمع می شدند و به صحبت و گفتگو و شوخی می پرداختند.
شب های زمستان نیز پای کرسی با چای و تنقلات و میوه که شامل انجیر خشک و تخمه آفتابگردان و تخمه خربزه و گندم شاهدانه برشته و هندوانه بود سپری می شده . افراد با سواد نیز کتاب های (( امیر ارسلان )) و (( حسین کرد شبستری )) و ((ملک جمشید )) را می خواندند و یا قصه و داستان برای یکدیگر تعریف می کردند.
در شمال غربي تکاب كوه قره داش (قره پولاد) در نزديكي روستاي زره شوران واقع شده كه حدود 2865 متر ارتفاع دارد. اين كوه داراي يخچالهاي دائمي است، و بدين جهت اين منطقه از نظر منابع اب بسيار غني ميباشد و سرب چشمهي اوليه شاخهي زرينه رود از ارتفاعات مشرف به اين ناحيه آغاز ميگردد. بطور كلي منطقهي شمالي با توجه به موقعيت جالب طبيعي و منابع آب فراوان ارتفاعاتش، با دامنههاي سبز و خرم و ومنظرهي پوشش گياهي خاص و لطافتي كه در هواي آن وجود دارد، يكي از مناطق خوش آب و هواي شهرستان تکاب به شمار ميآيد.
منطقهي نسبتاً كم ارتفاع جنوبي و شرقي وسعت اين منطقه نسبت به منطقه شمالي كم و از كوههاي مهم اين منطقه كوه قره داغ در نزديكي روستاي چهارطاق به ارتفاع 3120 متر در جهت شمالي و جنوبي كشيده شده است.
یخچال اغولبیک تنها یخچال تاریخی و ثبت شده شهرستان تکاب است.
یخچال اغولبیک مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان تکاب، روستای اغولبیک واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ دی ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۲۵۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در 5 كيلومتري شمال شرقي شهرستان تكاب قراردارد. مجموعه يخچال شامل يك رشته نهر سنتي كوچك منشعب از يكي از سرشاخه هاي رودخانه ساروق است و آب آن از شرق به غرب جريان دارد. اين نهر به يك حوضچه ته نشيني و انجماد ختم مي شود كه در شرق يخچال واقع شده است. ورودي يخچال در غرب آن قرار دارد و به يك فضاي مسقف مربع شكل كوچك منجر به يك در چوبي محدود مي شود. دسترسي به كف يخچال از طريق ۱۷ پله سنگي مماس به ديواره غربي و جنوبي داخل يخچال ميسر است. در بالاترين نقطه سقف يخچال يك منفذ دايره شكل به قطر حدود نيم متر قرار دارد و نورگير، محل تهويه و وارسي داخل يخچال محسوب مي شود. نقشه بنا مدور و سقف آن گنبدي است در ساختمان يخچال از سنگ هاي رسوبي و آجرهاي چهارگوش استفاده شده است ، اين بنا به استناد مطالعات تطبيقي به دوره قاجاريه تعلّق دارد.
چندین تپه باستانی در شهرستان تکاب وجود دارد از ان جمله می توان به موارد زیر که در آثار ملی ایران به ثبت رسیده اند، اشاره کرد :
1 - تپه قلعه مامان مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - دوره سلجوقیان - دوره ایلخانی است و در شهرستان تکاب، بخش مرکزی، دهستان انصار، روستای کوتان علیا واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۷۴۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
2 - تپه ده کن قرخلو مربوط به دوره ایلخانی است و در شهرستان تکاب، بخش مرکزی، دهستان انصار، روستای قرخلو واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۶۳۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
3 - تپه قلعه داشی مربوط به سدهٔ ۶ تا ۸ ه. ق. است و در شهرستان تکاب، بخش مرکزی، دهستان انصار، روستای آی قلعه سی واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۶۴۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
4 - تپه مجید مربوط به دوره اشکانیان است و در شهرستان تکاب، بخش تخت سلیمان، دهستان چمن، روستای نصرت آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۷۳۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
5 - تپه ناوبر ۲ مربوط به عصر مس - سدهٔ ۶ تا ۸ ه. ق. است و در شهرستان تکاب، بخش مرکزی، دهستان کرفتو، روستای قره بابا واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۶۷۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
6 - تپه خرابه سبیل ۱ مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد است و در شهرستان تکاب، بخش مرکزی، دهستان انصار، روستای سبیل واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۶۴۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
7 - چال تپه اسد کندی مربوط به اواسط هزاره دوم قبل از میلاد است و در شهرستان تکاب، روستای اسدکندی واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ خرداد ۱۳۳۵ با شمارهٔ ثبت ۱۲۴۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
8 - تپه موسایی مربوط به عصر مس - هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان تکاب، بخش مرکزی، دهستان انصار، روستای سبیل واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۷۶۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
9 - تپه تخ تخ مربوط به هزاره سوم قبل از میلاد است و در شهرستان تکاب، بخش تکاب واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ خرداد ۱۳۳۵ با شمارهٔ ثبت ۱۲۳۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
لازم به توضیح است که مواردی که اشاره شد، اطلاعاتی است که اینجانب تا به حال بدست آورده ام. و از سایت ویکی پدیا هم استفاده کرده ام.
یولقون آقاج، نگین سر سبزی که زیر چکمههای آهنین معادن تحقیر میشود
« از ماست که بر ماست»
به نقل www.bokanpress.ir: این روزها بازار معدنکاران در تکاب بسیار داغ است. غیر بومی هایی که با سوء استفاده از و بیکاری موجود و به بهانهی اشتغالزایی، طبیعت زیبای روستاهای تکاب را عرصه تاخت و تاز ماشینهای سنگین خود قرار داده و دست به تخریب آن زدهاند؛ عملی که علاوه بر آسیبهای زیست محیطی و ایجاد مزاحمت برای طیور و وحوش!! زندگی مردم را نیز به شدت مختل کرده است.
یکی از این روستاها که اهالی آن با مشکل مزاحمت معدنکاران دست به گریبان هستند، روستای زیبای یولقون آقاج است. … آری، جای دوری نمیرویم، اینجا فلسطین نیست. یولقون آقاج است. روستایی در ۹ کیلومتری شرق شهرستان تکاب با ۴۰۰ خانوار و آب و هوایی منحصر به فرد و چشماندازی بسیار زیبا که در هر زمان از سال پذیرای میهمانان زیادی از تکاب و سایر شهرها میباشد. مضاف بر اینکه آرامگاه سید یدالله هر روز پذیرای جمع کثیری از زائران از شهرهای مختلف منطقه و کشور میباشد. همچنین گزافه نیست اگر بگوئیم یولقون آقاج یکی از قطبهای مهم و حاصلخیز شهرستان تکاب از نظر کشاورزی، دامداری و باغداری میباشد که بدون شک بخشی از نیازهای شهرستان را برآورده میکند. این روستا که در شرق شهرستان تکاب قرار گرفته است به عنوان نگینی سبز از جهات مذکور آبروی شهرستان محسوب میشود اما این روستای زیبا که شهرستان تکاب بدون شک از هر لحاظ به وجود آن میبالد، چندیست به خاطر فعالیّت معدنکاران در مظلومیتی غریب به سر میبرد و سکوت خیال انگیز آن جای خود را به صدای دلخراش فعالیّت معادن سپرده است. مظلومیّت این خطّه تاریخی و کهن زمانی بیشتر هویدا میشود که بدانیم اعضای شورای اسلامی روستا با در نظر گرفتن منافع شخصی و بدون اطلاع اهالی روستا، اقدام به فروش زمین وقفی به معدنکاران نمودهاند! این در حالیست که فعّالیت معادن در هر منطقه منوط به رضایت اهالی و ساکنان آن منطقه میباشد.
از اعتبار تاریخی این روستا با قدمت چند هزار ساله اش که آثار باستانی موجود در آن گواه این امر است، همین قدر بس که بگوییم در بیش ار ۱۰۰ سال پیش، زمانی که شهرستان تکاب رنگ هیچ محکمه ای را به خود ندیده بود ، نبض تپنده قضاوت در منطقه ، محکمه معین الاسلام یولقون آقاج بود که مردم مشکلات خود را برای حل و فصل به آنجا می بردند. همانا قضاوتهای عدالت گونه این محکمه تا به امروز هم زبانزد خاص و عام است!
امّا این روزها یولقون آقاج، دریغ از هر قضاوت عادلانهای مورد ظلم عدهای از معدنکاران و بیمهری مسئولین و اعضای شورای اسلامی روستا واقع شده است.
در این میان چشم اهالی معترض روستای یولقون آغاج اعم از زن و مرد و پیر و جوان فقط به مسئولین شهر دوخته شده است. مسئولینی که علی رغم شعارها و قول مساعدتها انگار بیشتر طرفدار معدنکاران مخرب هستند تا مردم زحمتکش! طومار نوشتنها، اعتراضهای جمعی، مراجعه به ادارات مربوطه تاکنون هیچ گرهی از کار و زندگی این کشاورزان زحمت کش نگشوده است که هیچ، بلکه راهی زندانشان کرده است!
ای کاش به احترام دستهای پینه بسته این کشاورزان هم که بود مسئولین محترم اعم از فرمانداری، اداره اوقاف، منابع طبیعی و اداره کل اوقاف پشت این مردم را در زمین موقوفه خالی نمیکردند تا اینگونه معدنکار غیر بومی در قلب روستای یولقون آقاج ادعای صاحب خانگی نمیکرد!
در روزگاری نه چندان دور ریش سفیدان همین روستا در برابر گردنکشی و یاغیگری اربابان زورگو از جان و مال خود مایه میگذاشتند تا وجبی از خاک خود را از دست ندهند. ای کاش بودند آن مردان مرد تا اینگونه یولقون آقاجِ زیبا معصومانه زیر دست و پای آهنینِ معدنکاران تحقیر نمیشد. ای کاش بودند آن مردانِ غیور تا امروز ملتمسانه دست به دامن مسئولین محترم نمیشدیم!
اداره محترم منابع طبیعی! که سنگِ شخم زدن یک متر زمین را همیشه به سینه زدهای! اداره محترم اوقاف که پرچم حراست از زمینهای موقوفه را بر دوش خود داری! شورای محترم روستا که حل معظل بیکاری را علم کرده و در سایه آن سینه میزنید. این راه حل مشکل بیکاری نیست. به فریاد روستای یولقون آقاج برسید که چیزی نمانده است مردم رنج د یده این روستا را از خانههای خود بیرون کنند. چشمانتان را بر این واقعیّت نبندید که در نظر گرفتن منفعت عامه مردم مقدم بر منافع شخصی و زیادهخواهی هاست.
مسئولین محترم! مگر نه اینکه نان گندم این کشاورزان زحمت کش را بر سر سفره میگذارید؟ مگر نه اینکه با میوههای این باغداران از مهمان خود پذیرایی میکنید؟ مگر نه اینکه اوقات فراغت خود را در سایه سار باغها و طبیعت زیبای روستای یولقون آقاج میگذرانید؟ پس دریابید این نگین سبز تکاب را که به واقع آبروی شما نیز محسوب میشود و باور بفرمائید نمیشود ۴۰۰ خانوار را زندانی کرد و به زور از آنها رضایت گرفت…
امید که فریاد رسی باشد…. آنچه البته به جایی نرسد فریاد است..
محمود نادري
دهيار روستاي چوپلو
نماينده دهياران شهرستان تکاب در استان آ-غ
روستاي چوپلو مرکز دهستان ساروق در مسير جاده تکاب شاهيندژ ودر 25 کيلومتري شهرستان تکاب ودر 70کيلومتري بخش تخت سليمان قرار دارد که از شمال به روستا ي قزقپان سنگ وکوهستان آغ داش واز جنوب به روستاي کريم آباد و از طرف شرق به روستاهاي باشبرات ودلدلبلاغي واز طرف غرب به روستاي گوي آغاج ومائين بلاغ ختم مي شود. روستاي چوپلو داراي يک رودخانه فصلي بوده که در اوايل بهار پر آب وبه تدريج از ميزان آب آن کم مي شود.
این وب سایت تقدیم معلم اخلاق و دانشمند جاوید الاثر محمد حسن رضوانی باد که در جنگهای داخلی در شهرستان سنندج مفقود شد . یادش گرامی باد ونامش همیشه جاوید باد. , و یاد معاون مدرسه ای که در آن درس میخواندم مرحوم فرخ نصر الهی که همیشه بر لبانش لبخنی داشت و چهره ای مهربان وبیاد دبیر تاریخ و جغرافیم در مدرسه راهنمائی شریعتی مرحوم شهید حسن حاجیانپور
.شهرو یاد استاد عزیزم مرحوم سید عبدالرزاق رضویان که پایه گذار راهپیمائی های مدارس شهر تکاب در اول انقلاب بود. و یاد مرحوم معلم سید یحی رضویان یار دیرینه پدرم و مرحوم معلم عزیزمان حسین وظیفه و پهلوان بزرگوار نصرت اله نقدی عزیز مرحوم و همه معلیمین و فرهنگیان گمنام منطقه افشار من شهر تکاب این مرزوبوم آشنا سالها است
جان گرفته کشتی اندر شهر ما
پهلوانی باید اندر ورزش کشتی جوان
همچو تختی بایدت نامت نشیند بر دلان
رستمی و پرچمی هر دو شهید زنده اند
یادشان باقیست بر دلها چو زاد این مو طنند
ملکیان را اسوه باشد ملکیان
نی رود یادش ز دل چون نقش بسته بر دلان
داغ بر دلها نهاد اخلاق خوب قاضیان کند
دل از این جهان و گشت یار غازیان
چون بنی هاشم زنور هاشمی بود وبرفت
نوریان چون نور حق تابید و هم تابنده رفت
باب رضوان را گشودی ای امیر گشته ای بر دام پر دردان اسیر
چشم بر در کی نشان یابی زاو از پدر دوری و دل محزون او
و اما این وبلاگ بیاد تاریخ تکاب و اساتیدی چون پدر عزیزم و شهیدان گرانقدر منطقه وتمامی
دوستداران تاریخ اصیل شهرستان تکاب ایجاد کرده ام.
تكاب به معني آب باريكه و زمين كم آب است. منطقه تكاب داراي ده ها اثر تاريخي قبل وبعد از اسلام است كه از آن جمله ميتوان به تخت سليمان اشاره كرد كه در 45 كيلومتري شمالشرقي آن واقع شده است.
شهر باستاني شيز در آن مكان قرارداشت واحتمالاً به علت فعاليتهاي آتشفشاني كوه زندان در فاصله 105 كيلومتري تخت سليمان، ويران شده و آثاري از آن برجاي نمانده است. نام تكاب تا سال 1316 هجريشمسي تكانتپه (تپه پر ازخار) بوده است.
شهرستان تكاب از شمالغربي به هشترود،از شمالشرقي به زنجان،از طرف غرب به صائيندژ واز جنوب وجنوبغربي به سنندج وسقز واز طرف جنوب شرقي به شهرستان بيجار محدود است و وسعت آن 2523 كيلومتر مربع مي باشد.
بنا و يادمانهاي تاريخي
بالاخانه قزقپان سنگ
در 5 كيلومتري شمال غربي روستاي قزقپان سنگ در سينه كوهسنگي يك مناره جالب توجه وجود دارد كه امتداد آن به دامنه صخره منتهي مي گردد.
زندان سليمان
زندان سليمان بر روي كوهي قرار گرفته كه در قله آن دهانه بزرگي از يك آتشفشان غير فعال وجود دارد. ارتفاع اين زندان مخوف افسانهاي كه ديواره صخرهاي آن كاملاً عمودي است از يكصد متر بيشتر به نظر ميرسد و بویگاز تندي از درون اين چاه عظيم به مشام ميرسد.
زندان سليمان بيشتر به يك دهانه آتشفشاني خفته ميماند و وجود چشمههاي آبگرم معدني در روستاي احمد آباد درپاي همين كوه مويد اين نظر است.
قلعه تخت سليمان
تخت سليمان و مجموعه آثار باستاني و تاريخي آن يكي از مهمترين و مشهورترين مراكز تاريخ و تمدن ايران محسوب ميشود.اين مجموعه در ناحيه تكاب و بر روي يك بلندي طبيعي به ارتفاع 20 متر از سطح دشت احداث شده است.
كليه آثار آن درون يك حصار و ديوار بيضي شكل بنا شده ودر درون دشتي گسترده واقع شده است. حصار بيروني از سنگهاي لاشهاي به ابعاد مختلف و به ضخامت 5 متر، ارتفاع 14 متر و محيط بيروني 1200 متر بنا شده است.
لايه بيروني حصار از سنگهاي تراشدار نماسازي شده و داراي 38 برج دفاعي مخروطي شكل است. بناي ديوار و حصار بيروني متعلق به دوره ساساني است، ولي در دوره ايلخاني نيز ضمن مرمت پارهاي از قسمتهاي فرو ريخته ، دروازه جديدي در مجاورت دروازه جنوبي عهد ساساني احداث گرديد.
در اين مجموعه تاريخي محل شگفت انگيزي به نام زندان قرار دارد كه مشتمل است بر بقاياي معبدي از دوران ماقبل تاريخ و عهد ماد. در اطراف تخت سليمان آب گرمهاي جوشان و حتي چشمههاي سرد وجود دارند كه بسيار جالب توجه و ديدني هستنند. همچنين شكاف بزرگي كه در اثر زلزله پديد آمده از نكات ديدني تخت سليمان است.
قلعه سردار افشار (حسينعليخان افشار)
در ضلع شمال غربي مركز شهرستان تكاب، قلعهاي شامل سه بخش اندروني، بيروني و محل نگهداري احشام در يك مكان خيلي وسيع احداث گرديده بود. اين عمارت در زمان سلطنت ناصرالدينشاه قاجار توسط سردار حسينعليخان افشار در سال 1281 هجري قمري احداث گرديده.
قلعه اربابي يلقون آغاج (چهار باغ)
قلعه يلقون آغاج در اوايل حكومت قاجاريه، با نماي هشت ظلعي منظم در دو طبقه احداث گرديد و داخل عمارت را با كاشيهاي رنگين و نقاشيهاي با ارزش مزين نمودند.
قلعه رشيد الدوله (حسنخان افشار) دورباش
اين قلعه توسط رشيدالدوله در دوره سلطنت شاهان قاجار در ميان باغهاي انگور و درختان ميوه، احداث گرديده است.
دژ ساري قور خان
اين بنا از دوران پيشاز تاريخ، مركز تمدنهاي هزاره اول بوده و از عصر مادها تا دوره ساساني اقوام متعددي در آنجا سكونت داشتهاند. دژ به صورت پشته عظيم سنگي در حاشيه شرقي رودخانه سارق در 600 متري از دره سر بر آورده كه از همه طرف محفوظ و مجزاست و دستيابي به آن مشكل و به اين لحاظ جايگاه امني براي ساكنان آن در ادوار مختلف بوده است.
بقاياي برجهاي ديده باني و دخمههاي صخرهاي با حياط و آبانبارها به فرمهاي چهار گوش منظم و نا منظم و مدور و پلكانها و راهروهاي استوانهاي ارتباطي، قابل ملاحظهاي ميباشد. به احتمال قوي اين محل در دوره غارنشينان مورد استفاده بوده و اهميت خود را در ادوار بعدي نيز حفظ نموده است.
قلعه محمد حسين خان مير پنج دور باش
اين قلعه توسط محمد حسين خان مير پنج در دوره سلطنت شاهان قاجار در روستاي معتدل دورباش احداث گريده است و درحاشيه طولي يكي از ديوارهاي قلعه و قسمت بيروني آن آينه بزرگي نصب نموده بودند كه مشرف به گردنه زرينه اوباتو و دوراهي ديواندره بودكه حركت و عكسالعمل نيروهاي مهاجم و يورشگران را منعكس ميكرد.
دژ بلقيس
روي قلعه جنوبي كوه بلقيس استحكاماتي با نام متداول تخت بلقيس وجود دارد كه ويرانههاي آن در سال 1959 كشف گرديد. تاريخگذاري بنا را به دوره ساسانيان محتمل ميكند.
تپه مجيد
در فاصله 3 كيلومتري شمال شرقي بين تخت و دهكده تارهكند در حوالي قبرستان جديد تپهاي معروف به تپه مجيد وجود دارد كه بر روي آن سفالهايي از دوره ساساني بدست آمده است.
اين مكان وجود احتمالي محوطههاي مسكوني از دوره آتشكده را نشان ميدهد كه از نظر باستانشناسان محل گورهاي دسته جمعي تومولوسها مربوط به هزاره اول قبل از ميلاد است. مجموع گورهاي تومولوس كه به شكل تپه باستاني است، شامل چند هزار گور فرعي ميباشدكه يك گور اصلي را حلقه وار در ميان گرفتهاند.
جاذبه هاي طبيعي
آبهاي گرم احمد آباد
در فاصله 2 كيلومتري شمال غربي روستاي احمد عليا حفرههاي آبگرمي وجود دارد كه بنا به روايت گذشتگان خاصيت دارويي داشته و مورد استفاده عموم قرار ميگيرد.
در ميان چشمه هاي آبگرم احمد آباد در نقاط نزديك آبگرمها، حفرههاي پر از آب سرد نيز وجود دارد كه خاصيت دارويي داشته و مورد استفاده عموم قرار ميگيرد.
اين آبها بعلت داشتن املاح معدني گوناگون بعد از طي مسير در روي زمين رسوباتي به رنگهاي سفيد زرد مايل به نارنجي و در بعضي موارد كاملاً قرمز بر جاي ميگذارد.
غار كهريز
اين غار در كهريز تكاب واقع شده و قطر دهانه آن در حدود 2 متر و طول و عرض آن نيز 3 متر است.
چمن متحرك بدرلو (چمن گلي)
چمن گلي در كيلومتر 17 شمال شرقي شهرستان تكاب و در 3 كيلومتري شرق روستاي بدرلو از دهستان افشار بخش مركزي واقع شده است.
در داخل دره سبز، و درختان چنار و بيد و نيزار و چمن درياچهاي به قطر طبيعي تقريبي 80 متر و با جزيرهاي شناور مملو از ني بقطر 60 متر وجود دارد كه در اثر وزش باد به طرفين حركت ميكند.
زندان برنجه
زندان برنجه در 28 كيلومتري شمال شهرستان تكاب در روستاي برنجه ( برنجك) از دهستان چمن، بخش تخت سليمان و در دامنه كوهي معروف به طويله سليمان واقع شده است.
درياچه خسرو
در وسط آثار باستاني تخت سليمان درياچهاي كه عمق آن حدوداً 110 متر و ابعاد آن80در120 متر است وجود دارد. آب درياچه بصورت چشمه جوشان از اعماق زمين بيرون ميجوشد كه منظره بسيار جالبي دارد.
آب درياچه آهكي و نسبتاً ملايم و غير قابل شرب است و هيچ موجود زندهاي در آن وجود ندارد. وجود اين درياچه فيروزهگون در ميان قلعه و قرار داشتن قلعه در وسط يك سلسله كوههاي دايرهاي شكل، منظرهاي را به وجود آورده كه يكي از عجايب ديدني و تماشايي منطقه ميباشد.
اماكن زيارتي ومذهبي
مسجد جامع تكاب
اين مسجد در سال 1332 هجري قمري به دستور سردار حسينعليخان افشار در زمان سلطنت ناصرالدينشاه بنا گرديده است.
مسجد جامع روستاي اغولبيك
مسجدجامع روستاي اغولبيك به دستور يكي از اربابان محلي در سال 1332 هجري قمري احداث و هم اكنون بعد از گذشت چندين سال از قدمت آن بطور سالم و فاقد آثار ويراني مورد بهره برداري قرار ميگيرد.
كليساي چهار طاق
در شمال غربي و كيلومتر 36 شهرستان تكاب در روستاي چهار طاق پايههاي چهار ستون مخروبه وجود دارد كه در نزد اهالي به كليسا مشهور است. از نظر كارشناسان اين بنا مربوط به دوره ساسانيان بوده و به يك آتشكده شباهت بيشتري دارد. پايه هاي اصلي طاق خراب شده و اطراف آن كه در محل به كليسا معروف ميباشد توسط افراد سود جو براي گنج يابي به كلي ويران شده است.